Serkan DURAN IT Blog

Hyper-V Üzerinde Vinchin Backup & Recovery Kurulumu

27.12.2021
1.442
Hyper-V Üzerinde Vinchin Backup & Recovery Kurulumu

Vinchin Backup & Recovery yazılımı yedekleme ve kurtarma konusunda hızla büyüyen ve gelişimi ile birlikte ortamımızda yedekleme açısından sorunsuz çalışmasını ve oluşacak felaketler sırasında kurtarma işlemlerinde üst düzey performans sağlar. Bu makalemde sizlere HyperV üzerinde Vinchin Backup & Recovery kurulumunu anlatacağım.

Kurulum için öncelikle Vinchin web sitesinden ISO dosyasını indirmemiz gerekiyor. ISO dosyasını buradan indirebilirsiniz. Web sitesinde Register olunurken, Hypervisör seçeneğini Microsoft Hyper-V olarak işaretlememiz gerekir ve burada gireceğimiz mail adresi aktif olarak kullandığımız mail adresi olması gerekmektedir. İndirme işlemi sırasında belirteceğimiz mail adresine 60 günlük deneme lisansı gelecektir. Bu deneme lisansını kurulum işlemi tamamlandıktan sonra Vinchin Backup & Recovery programına entegre edeceğiz.

Resim-1

Hyper-V programında, New/Virtual Machine seçenekleri ile ilk gelen ekranda Next butonu ile devam ediyorum.

Resim-2

Diğer ekranda ise, oluşturacağım VM’ e bir isim belirliyorum.

Resim-3

Specify Generation ekranında Generation 1 seçeneği ile devam ediyorum.

Resim-4

Assing Memory ekranında, VM için disk kapasitesi belirliyorum. Default gelen kapasite ile devam ediyorum. Tercihe bağlı değişiklik yapabilirsiniz.

Resim-5

Hyper-V ortamımda herhangi bir Switch işlemi yapmadığım için Default Swicth seçeneği ile devam ediyorum. Kurulum için Vm’ in internete bağlı olması gerekir.

Resim-6

Connect Virtual Hard Disk ekranında, herhangi bir değişiklik yapmadan devam ediyorum.

Resim-7

Installations Options ekranında, Vinchin web sitesinden indirdiğim ISO dosyasını burada belirliyorum.

Resim-8

Son gelen ekranda, özet bilgileri gördükten sonra VM kurulumunu başlatabilirim.

Resim-9

Oluşturduğum Vinchin Backup & Recovery adlı VM açılmış bulunmaktadır. Gelen CentOS 7 ekranı ile kurulum işlemlerine devam edeceğim. Ekranda görülen iki seçenekten Install CentOS 7 seçeneği ile devam edeceğim.

Resim-10

CentOS ekranına ulaştığımızda ilk yapacağımız işlem, Date & Time bölümünden tarih, saat ve lokasyonumuzun bilgilerini güncelleyeceğiz.

Resim-11

Region bölümü için Europe, City bölümü için ise Istanbul olarak belirliyorum. Genellikle makinenin saat ve tarih bilgisine göre değişiklik gösterdiği için saat ve tarih bilgileri doğru gelecektir. Yanlış geldiği durumlarda bu ekrandan değişiklik yapabilirsiniz.

Resim-12

Resim-11 de görebileceğiniz gibi Keyboard seçeneği de mevcuttur. Keyboard seçeneği Default olarak English (US) olarak gelmektedir. Türkçe klavye olarak değiştirebilirsiniz.

Installation Destination ekranında, VM kurulumunda belirlediğim diski seçeceğim. Bu ekranda diskin biçimlendirilmesi için 2 seçenek bulunmaktadır. Automatically configure partitioning seçeneği ile devam edersem disk otomatik olarak yapılandırılacaktır. I will configure partitioning ile devam edersem daha sonra diski bölümlemek için manuel işlem yapmam gerekecektir.

Resim-13

Makine için Network ayarlarını yapmamız gerekiyor. Bu ayarları Network & Host Name alanından gerçekleştireceğiz. Sekmeye geldiğimde Ethernet kartının Disconneted durumda olduğunu göreceksiniz. Burada kartı ON durumuna getirmemiz gerekiyor. Aşağıda bulunan Host Name bölümünden isim belirleyebiliriz. Kartı ON duruma getirdiğimizde ortamınızda DHCP mevcut ise bir ip adresi alacaktır. Benim makinem otomatik olarak 172.21.151.245 ip adresini aldı.

Resim-14

Ip adresini Static olarak vermek istiyorsanız, Configure/IPv4 Settings ekranına gelip manuel ip adresi değişikliği yapabilirsiniz.

Resim-15

Bu işlemler tamamlandıktan sonra, kurulum işlemini ana sayfaya dönüp Begin Installation butonu ile başlatabilirim.

Resim-16

Kurulum işlemimiz tamamlandı. Reboot butonu ile CentOS ekranını Restart ediyoruz.

Resim-17

Network yapılandırma aşamasında otomatik gelen ip adresi ile Browser üzerinden Login ekranına erişim sağlıyorum. Burada Default gelen kullanıcı adı “admin” parola ise “123456” dır.

Resim-18

Vinchin web sitesinde Register işlemi yaparken girdiğimiz mail adresine gelen 60 günlük lisans dosyasını eklemek için Upload License sekmesine gidiyoruz.

Resim-19

Dosya seçme kısmında, bize gelen lisans dosyasını ekliyoruz.

Resim-20

Lisans dosyasını entegre ettikten sonra, servis bizi tekrar Login sayfasına döndürecektir. Tekrar Login olduğumuzda 60 günlük lisans sözleşmesinin başlamış olduğunu görebiliriz.

Resim-21

Panelimiz hazır olduğuna göre artık yedekleme işlerini oluşturabiliriz…

 

 

 

 

 

 

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2019 Serkan DURAN