Serkan DURAN IT Blog

Windows Server 2019 – ISCSI Target Server Olarak Yapılandırma

21.10.2019
2.381
Windows Server 2019 – ISCSI Target Server Olarak Yapılandırma

 

Bu yazımda, Windows Server 2019’da iSCSI sunucu kurma ve yapılandırma adımlarını gerçekleştireceğiz.iSCSI (Internet Small Computer System Interface) Internet Protokol (IP) tabanlı bir depolama ağ standardıdır. Ağ yapınız üzerinde SCSI komutlarını taşıyarak iSCSI LAN veya WAN üzerinden veri transferlerini depolamak, yönetmek için kullanılır. Biraz daha basit anlatımla fiziksel depolama diskleri üzerinde oluşturulan sanal disklerin TCP/IP sayesinde yerleşik disk (ler) gibi kullanılmasına imkân sağlamaktadır.

Windows Server 2019’de işletim sistemi üzerinde iSCSI Target kurulumunu gerçekleştirmek için sunucu üzerinde Server Manager yönetim konsolunu çalıştırıyoruz.


Resim-1

ISCSI Target, sunucu üzerinde bulunan bir depolama kaynağı anlamına gelmektedir. Network üzerinde yapılandırılmış olan bir veri depolama sunucusuna erişim gerçekleştirilirek, sunucu üzerindeki kaynakların kullanılması sağlamaktadır.

“ISCSI Target Server” rolünün sisteme kurulumu için. Server Manager -Add roles and features- File and Storage Services role ekleme sihirbazını başlatın.

“File and iSCSI Services” seçeneğinin altında “iSCSI Targer Server” rolünü seçin.


Resim-2

Confirm installation selections, ekranında yaptığımız işlemlerin özetini görmekteyiz kuruluma başlamadan önce Sistemin yeniden başlatmaya ihtiyacı olabilir diye “Restart the destination server automatically if requied” işaretleyin, “Install” ile kurulumu başlatabiliriz.


Resim-3

Kurulum tamamlandıktan sonra tekrar Server Manager penceresinin sol tarafta bulunan menüden File and Storage Services-ISCSI seçeneğini seçin. Yeni bir iSCSI Sanal diski ve iSCSI Target oluşturmak için “To create on iSCSI virtual disk, start the New iSCSI Virtual Disk Wizard” seçeneğini seçiyoruz.


Resim-4

Karşımıza gelen sihirbazın ilk adımı, iSCSI Sanal diskinin nerede oluşturacağını belirliyoruz. Benim yapımda eklemiş olduğum “E” diskini seçiyorum. Ardından “Next” butonu ile sonra ki adıma geçiyoruz.


Resim-5

Bu adımda sanal diskimizin adını belirliyoruz. İstediğiniz bir isim ile adlandırarak Next ile devam edin.


Resim-6

Oluşturacağımız iSCSI Sanal diskimizin boyutunu ve özelliğini belirtiyoruz.


Resim-7

Bu adımda “New iSCSI Target” seçeneğini seçerek sonra ki adıma geçiş yapıyoruz.


Resim-8

İlk olarak target name belirlememiz gerekiyor. Daha önce belirlediğim diskimin adı ile aynı olmamasına dikkat ediyorum. Ardından sonra ki adıma geçiyorum.


Resim-9

Specify Access servers bölümünde ise target üzerinden diske erişim hakkı olacak cihazları belirtmemiz gerekiyor. “Add” seçimi ile devam edelim.


Resim-10

iSCSI Target Server sunucumuz üzerine erişim sağlayacak sunucumuzu belirtmek için İlgili diskleri ekleyeceğimiz sunucu ip bilgilerini buraya ekliyoruz.


Resim-11

Sunucumuzu listeye eklemiş olduk. Diske ulaşmasını istediğiniz birden fazla cihaz varsa ekleyebilirsiniz. “Next” butonu ile sonra ki adıma geçiyoruz.


Resim-12

Enable Authentication penceresine geldiğimizde kimlik doğrulama (Güvenlik gereksinimi isteğe bağlı) kullanmayacağımız için Next diyerek devam edelim.


Resim-13

Buraya kadar gerçekleştirdiğimiz tüm yapılandırmanın özet görüntüsünü almaktayız. Kontrol sağladıktan sonra ” Create butonuna basarak iSCSI target ekleme sihirbazını tamamlıyoruz


Resim-14

Kurulum başarı ile tamamlandı. Close butonu ile ekranımızı kapatalım.


Resim-15

‘SCSI İnitiator Sunucuların veya client pclerin ISCSI servisine TCP/IP protokolü üzerinden bağlanmasını sağlayan servistir.

ISCSI sanal disklerimizi sunucularımız için yapılandırdıktan sonra kullanım ihtiyacı duyduğumuz sunucuda iSCSI Initiator uygulamasını aktif ederek çalıştıralım.


Resim-16

Gelen ekranımızın Target yapımıza bağlantı sağlayabilmemiz için Discovery- Discovery Portal tabına tıklayarak ekleme işlemine başlayalım.


Resim-17

Açılan ekranımızda bağlantı kurulacak olan Target Serverin ip adresini ve bağlantı kurulacak olan port numarasını girelim.


Resim-18

Ekranımda target bulundu fakat aktif edilmedi. Bu nedenle Connect butonumuza tıklayalım.


Resim-19

Gelen ekranımızı OK ile onaylayalım.


Resim-20

Önceki işlemi tamamladıktan sonra Ekranımda target aktif olduğunu görmekteyim.


Resim-21

iSCSI Target server role ekleme ve iSCSI Initiator yapılandırmasını tamamladık bir sonraki işlememiz olan Disk Management açalım, diskimizin buraya eklendiğini görüyoruz. Bir sonraki adımımız Disk Manager üzerinden bu diskimizi aktif hale getirmemiz gerekiyor Diskimize sağ tık yaparak Online seçimini yapalım.


Resim-22

Diskimizi aktif hale getirdikten sonra tekrar sağ tık yaparak Initialize Disk seçimini yapalım.


Resim-23

Ok butonu ile sisteme diski tanımlamış olduk.


Resim-24

Tanımlanan diski birim olarak eklenmesi için formatlanması gerekiyor. Tekrar diskimizin üzerinde sağ tık yaparak New Simple Volume seçeneği ile yeni disk birimini oluşturuyoruz.


Resim-25

Disk boyutunu üzerinde değişiklik yapmadan Next ile devam ediyoruz.


Resim-26

Varsayılan olarak bırakarak devam edelim.


Resim-27

İsteğe bağlı olarak format, partition bilgilerinde değişiklik yapmadan devam ediyorum.


Resim-28

Özet görüntüsünü kontrol ettikten soran Finish butonu ile birim oluşturma işlemini tamamlıyoruz.


Resim-29

Diskimiz sunucumuzda eklenmiş ve kullanılabilir hale gelmiş oldu.

Windows Server 2019’da bir iSCSI sunucu olarak yapılandırma adımlarını inceledik umarım faydalı olmuştur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2019 Serkan DURAN