Serkan DURAN IT Blog

Windows Server 2019 Additional Domain Controller (ADC) Kurulumu

24.02.2020
3.262
Windows Server 2019 Additional Domain Controller (ADC) Kurulumu

 

Bu makalemde sizlere Windows Server 2019 üzerinde çalışan Domain Controller (DC) rolüne felaket durumunda donanımsal veyahut yazılımsal bir sorun yaşadığınızda yedek bir domain controller kurulumu nasıl yapılanacağını anlatacağım. Malum Domain Controller sunucumuzun başına geecek felaket durumunda primary sunucumuzu kısa sürede çalışır duruma getirmemiz son derece önemlidir.

Domain Controller Sunucusu yedeklemek ve yük dengelemek amacı ile kurulumu yapılan ikinci bir Domain Controller sunucu yapılandırmanız durumunda Additional Domain Controller ADC adı verilir.

Kurulama başlamadan önce lab ortamımdan kısaca bilgi vermek istiyorum.

 

Primary DC WS19DC Ip Adres 192.168.1.15 olarak yapılandırılmış ve üzerinde Active Directory Domain Services ve Domain Name Server (DNS) yapılandırılarak serkanduran.local isminde bir domain ortamı kurulmuştur.

 

ADC sunucum WS19ADC Ip Adres 192.168.1.20 olarak yapılandırılmış ve Additional Doman Controller (ADC) kurulumu yapacağız.

 

 

Resim-1

Domain Services rolünün kurulumu ve Additional Domain Controller yapılandırmasına geçmeden önce sunucumuzun Computer Name yani isminin düzenlenmesi yapıyoruz.

Resim-2

Kurulum adımına geçmeden ADC sunucumuzun öncelikle Domain Controller sunucumuzla aynı network üzerinde olması ve aynı bloktan bir ip adresi veriyoruz. Burada dikkat etmeniz gereken DNS olarak ise Domain Controller Sunucumuzun ip adresini veriyoruz.


Resim-3

ADC kurulum adımına geçebiliriz Server Manager konsolunu açıyoruz. Dashboard ekranında Add roles and Features ile rol ekleme sihirbazını açabiliriz.

Resim-4

Gelen ekranda Next ile devam ediyoruz.

Resim-5

Role-based or feature-based insallation Rol ve Özellik bazında ekleme kurulum yapma imkânı verir. Windows Server 2019 üzerinde sahip olduğumuz sürüme göre, içerisinde bulunan ve ihtiyacımız olan rol ve özellikleri buradan ekleyip kaldırabilmekteyiz. Diğer seçenek Remote Desktop Services installation ise Remote Desktop Servisleri kurulum ve yapılandırma adımlarının gerçekleştirebilirsiniz. Active Directory Domain Services rolünün kurulumu yaparak Additional Domain Controller yapılandıracağımız için Role-based or features-based Installation seçeneği ile Next diyerek devam ediyoruz. PlayGame.casino web sitesi içerir gerçek parayla ve ücretsiz olarak oynamak için en iyi slot makineleri (yuvaların demo sürümleri).


Resim-6

Selecet a server from the server pool alanı içerisinden ADC kurulumu yapacağımız sunucumuzu seçiyoruz ve Next ile ilerliyoruz.


Resim-7

Active Directory Domain Services rolünün kurulumunu yaparak Additional Domain Controller yapılandıracağımız için Active Directory Domain Services rolünü işaretliyoruz.

Resim-8

Active Directory rolünü kurmak istediğimizde bu rolün kurulabilmesi için birtakım bileşenlerin gerekli olduğunu gösteren bir ekran karşımızda gelecektir. Rol kurulumu için gerekli olan bu bileşenlerinde yüklenmesi için Add Features butonuna tıklayalım.


Resim-9

Active Directory Domain Services rolümüz seçili hale geldi. Next butonuna tıklayarak bir sonraki adıma ilerleyelim.

Resim-10

Select features ekranın da sunucumuz üzerine kurabileceğimiz özellikleri görüyoruz. Active Directory Domain Services rolünü seçtiğimizde Active Directory Domain Services rolü için gerekli olan Group Policy Management seçilmiş olarak görmekteyiz.


Resim-11

Aynı ekranda Remote Administration Tools altında bulunan Role AdministratorTools kurulması için herhangi bir değişiklik yapmadan Next ile ilerliyoruz.


Resim-12

Windows Server 2016 ile birlikte hayatımıza giren bu özellik On-Prem sitemimizde yer alan Active Directory yapısını Azure üzerindeki Active Directory yapısına entegre edebilme imkânı sağlıyor. Biz şu anda böyle bir aksiyon almayacağımız için Next ile bir sonraki adıma ilerliyoruz.


Resim-13

Confirm installation selections ekranın da Active Directory Domain Services rolünün kurulumu tamamlandıktan sonra sunucunun otomatik olarak restart etmek istersek Restart the destination server automatically if required seçeneğini işaretlememiz gerekiyor.  Install butonumuza tıklayarak kurulum işlemimizi başlatalım.

Resim-14

Kurulum işlemimiz tamamladı. Bundan sonraki aşamada rolümüzün yapılandırma adımlarını gerçekleştireceğiz. Bu işlem için Promote this server to a domain controller linkine tıklayıp adımlara başlayabileceğimiz gibi Server Manager panelinden bildirimler alanında bekleyen işler kısmından linkine tıklayarak adımlarımızı başlatabiliriz.

Resim-15

Karşımıza gelen ekranımızda biz yeni bir forest yapısı ve domain yapısı oluşturmayacağımız ve Mevcutta var olan Domain ortamına Additional olarak bir domain sunucusu kuracağımız için Add a domain controller to an existing domain seçimini yapalım.

Resim-16

Aynı ekranda information for this operation sekmesinde Domain bölümünde Select diyoruz. Active Directory Domain Services yapısı içindeki Administrator ya da Domain Admin yetkisine sahip bir Kullanıcı hesap bilgilerini yazıyoruz.

Resim-17

Deployment Configuration ekranında gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next ile ilerliyoruz.

Resim-18

 Type the Directory Services Restore Mode (DSRM) password kısmına Active Directory Restore Mode için kullanacağımız şifremizi belirleyelim.Herhangi bir değişiklik yapmadan  Next diyerek devam ediyoruz.

Resim-19

DNS Options ekranında ise DNS rolü kurulu olmadığı için uyarıvermekte ADC kurulum sonrası otomatik olarak DNS rolü kurulmuş ve DC üzerinden senkronize yapılıyor olacaktır. Next ile ilerliyoruz.

Resim-20

Additioanl Options ekranında Install From Media yapacağımız kurulum sırasında active directory den veritabanı oluşumu yada domain sunucusundan replikasyon yapılması yerine önceden yedeği alınan ve sunucu üzerine yükleme yöntemidir.Uzak lokasyonlarda ağ trafiğini yormamak için tercih edilir.

Specify additional replication options Active Directory Domain Services kurulumunu yaparken ortamdaki hangi Active Directory Domain Services sunucu üzerinden database oluşumu ve diğer yapılandırmanin replikasyon işlemleri yapacağını belirleyeceğimiz bölümdür. Replika From bölümünde eğer Any domain controller seçersek ortamda bulunan bütün Active Directory Domain Services sunucuları ile haberleşecektir veya listeden hangi Active Directory Domain Services sunucusu ile haberleşmesini istiyorsak onu seçebiliriz.Varsayılan olarak bırakarak Any Domain Controller diyoruz ve Next ile ilerliyoruz.


Resim-21

Domain Services kurulum folder dizinleri üzerinde herhangi bir değişiklik yapmıyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Resim-22

Bu ekranımızda yapılacak olan işlemlerin bir özeti geldi. Next ile ilerliyoruz.

Resim-23

Bu adımda Rol kurulumu için Additional Domain Controller yapılandırması kontrolleri sağlayacak. Problem ya da eksik bir durum yok ise kontrol sonrası kurulum otomatik olarak başlıyor olacak.


Resim-24

Kurulum tamamlandıktan sonra sunucumuz otomatik olarak yeniden başlayacaktır. Yeniden başlatma işlemini hızlandırmak için Close butonumuza tıklayabiliriz.

Resim-25

Sunucumuz açıldıktan sonra Server Manager ekranında Active Directory Domain Services rolü ile ilgili bölümlerin geldiğini görüyoruz.

Resim-26

Active Directory Users and Computers konsolu üzerinde Domain Controllers altına WS19ADC ismindeki sunumuzun geldiğini görüyoruz.

Resim-27

Domain Name Server (DNS) Manager üzerinde WS19ADC ismindeki sunumuzun DNS kayıtlarımın geldiğini görüyoruz.

Bu makalemizde ADC kurulumunu nasıl yapılacağını incelemiş olduk. Bir sonraki makalemizde görüşmek dileğiyle.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2019 Serkan DURAN