Serkan DURAN IT Blog

Microsoft Azure, Yapay Zekâ Programı için Ethereum Altyapısına Kullanmaya Başladı

20.11.2019
2.032
Microsoft Azure, Yapay Zekâ Programı için Ethereum Altyapısına Kullanmaya Başladı

 

 

 

 

 

 

 

 

Neden yapay zekâ için Azure?

 

Yapay zekâ, bir makinenin insan davranışlarını taklit etme becerisidir. Makineler yapay zeka sayesinde görüntüleri analiz edebilir, konuşmaları anlayabilir, doğal yollarda etkileşim kurabilir ve verileri kullanarak tahminde bulunabilmektedir.Azure Machine Learning, Azure Databricks ve ONNX’i kullanarak makine öğrenmesi modellerinizi hızlı ve kolay bir şekilde oluşturup, eğitme  ve dağıtma zorunluluk olmadan istediğimiz araçları ve çerçeveleri kullanarak otomatik Azure Machine Learning ile modelleri daha hızlı bir şekilde geliştirebilmekteyiz.

Ethereum Blockchain’in En basit haliyle Ethereum, geliştiricilerin merkezi olmayan uygulamaları oluşturmasını ve dağıtmasını sağlayan blockchain teknolojisine dayanan açık kaynaklı bir yazılım platformudur. Bitcoin gibi, Ethereum da halka açık (public) bir blockchain’dir. İkisi arasında bazı önemli teknik farklılıklar olsa da dikkat edilmesi gereken en önemli özellik, Bitcoin ve Ethereum’un amaç ve kabiliyetlerinin önemli ölçüde farklı olduğudur. Bitcoin, online kişiler arası (P2P) elektronik para transfer sistemine özel bir blockchain uygulaması sunar. Bitcoin blockchain, dijital paranın sahipliğini izlemek için kullanılırken Ethereum blockchain, herhangi bir merkezi olmayan uygulamanın programlama kodunu çalıştırmaya odaklanan dağıtık bir sanal bilgisayar gibi düşünülebilir. Ethereum binlerce farklı uygulamanın hepsinin tek bir platformda geliştirilmesini sağlayabilmektedir.

Neden Azure Üzerinde Blockchain?

Microsoft Azure üzerindeki blockchain uygulamaları, giriş seviyesinde Azure ve blockchain altyapısı olan herkes için basit kurulum şablonları desteklemektedir. Azure portalının sağladığı ürünlerin basit kurulum ekranları sayesinde, blockchain ağ topolojisini dakikalar içinde oluşturuluyor. Bu sayede altyapıyı inşa etmek ve yapılandırmak için saatler harcamak gerekmiyor.

Microsoft yazılım mühendisleri, üzerinde çalıştıkları yapay zekâ ve makine öğrenmesi gibi konseptlerin geliştirilmesi için Ethereum blockchain ağından faydalanarak, yapay zekâ ve makine öğrenmesi uzun zamana yayılan ve oldukça maliyetli araştırma konuları. Doğaları gereği merkezi ve maliyetli olan bu yapıların daha fazla insana ulaşması için blockchain teknolojisinin nimetlerinden faydalanılabilir.

Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin sayesinde hayata geçen akıllı sözleşme kavramı, verilerin nasıl yönetileceğine dair yeni yaklaşımlar sergiliyor. Tam merkeziyet siz blockchain tabanlı veri doğrulama mekanizmasında işlem geri alınamaz. Yani veri kaybı imkansızdır. Binlerce bağımsız node üzerinden çalıştırılan Ethereum gibi devasa blockchain ağları yine doğaları gereği durdurulamazdır. Tüm nodelar çöktüğünde bile ayakta kalacak tek node sistemi canlı tutmaya yetecektir.

Microsoft’un deneyimli yazılımcılarından Justin Harris, göre akıllı sözleşmeler makine öğrenmesi ve yapay zekâ model dizaynlarını temelden değiştirebilecek parametrelere sahip. Harris’e göre düzgün dizayn edilmiş makine öğrenme algoritmalarında erişim sorunu söz konusu olabiliyor. Bu algoritmalar hem merkeziyetçi yapıda hem de sorgulama tabanlı çalışıyor. Sistemin işlerliği ise maliyetlidir.

Makine öğrenme programlarının son derece kolayca ve ucuz yoldan yürütülebileceklerini düşünün. Hatta her gün telefonlarımızda kullandığımız uygulamalar gibi teknolojiler vasıtasıyla.Harris hayalindeki yeni modeli “yapay zekanın demokratikleştirilmesi” olarak tanımlıyor.

Blockchain teknolojisinin getirileri bu yapının dezavantajları olmadığı manasına gelmiyor. Her teknoloji gibi blockchain teknolojisinin de eksiklikleri var. Blockchainin en büyük sorunu işlem hızlarının yavaşlığı denebilir. Makine öğrenimi ve yapay zekâ algoritmaları ileri derecede güçlü bilgisayarlara ve son derece hızlı komutlara ihtiyaç duyar.

Geliştiriciler bu sorunu off-chain yani zincir dışı veri paketleri yöntemi ile aşmayı tasarlıyorlar.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2019 Serkan DURAN