Serkan DURAN IT Blog

Bir Siber Güvenlik Önlemi Olarak VPN: VPN Nedir?

12.09.2019
2.025
Bir Siber Güvenlik Önlemi Olarak VPN: VPN Nedir?

 

 

 

VPN (Virtual Private Network-Sanal Özel Ağ) internete bağlı cihazların internet bağlantısını gizlemeye ve güvende tutmaya yarayan yaklaşık olarak otuz yıllık bir teknolojidir. Öncelikle Noktadan Noktaya Tünelleme Protokolü ile iki bilgisayar arasında gizli bir bağlantı oluşturularak ortaya çıkan teknoloji günümüzde hem şirketler hem de bireyler tarafından sıkça kullanılmaktadır.

 

Resim-1

 

VPN programı indirerekcihazınızın internet bağlantısını gizlemeniz ve güvende tutmanız mümkün. Günümüzün bireysel kullanım için olan VPN programları biz internet kullanıcılarına internette anonim olma şansını sunarken erişime engelli web sitelere de erişmemize imkan sağlıyor.

VPN temel olarak cihazınızın internet bağlantısını başka bir sunucu üzerinden herkes tarafından ortak olarak kullanılan internete bağlayarak internet servis sağlayıcınız da dahil olmak üzere üçüncü partilerin internet aktivitelerinizi görmesini engellemeye yardımcı olur.

VPN’siz bir internet bağlantısı oluşturulduğunda kullanılan bilgisayar, akıllı telefon ya da tablete internet servis sağlayıcısı tarafından verilmiş olan bir internet protokol adresi (IP adresi) bulunur. IP adresi tam konumunuzu vermese de bulunduğunuz mahalleye kadar konumunuzu üçüncü partilerle paylaşır. VPN programı ile anonim olabilirsiniz. VPN ile internete bağlandığınızda IP adresiniz VPN programının size sunduğu sunuculardan bağlandığınız sunucunun IP adresini alır. Eğer bu sunucu Yunanistan’da ise IP adresiniz Yunanistan’da gözükür. Değişen IP adresiniz dolayısıyla kendi ülkenizde erişime engelli olan web sitelere ulaşabilirsiniz. Örneğin, Wikipedia’a giriş için IP adresinizi değiştirmeniz gerekmektedir. IP adresinizi vekil sunucu (proxy) adresinizi de değiştirerek değiştirebilirsiniz fakat bu şekilde internet bağlantınız güvende olmayacaktır. Vekil sunucu adresi değişikliği ile sadece erişime engelli web sitelere erişme imkanı yakalarsınız.

VPN kullandığınızda internet iletişimleriniz şifrelenir. Her çevrimiçi olduğunuzda ve her bir web site ya da servise ulaşmak istediğinizde veri paketleriniz herkesin kullandığı internet üzerinde şifresiz ve okunabilir şekilde varış noktasına doğru yola çıkar. Bu verileriniz size interneti sağlayan servis sağlayıcınız tarafından okunabildiği gibi varış noktasındaki web site ya da web servisi IP adresiniz de dahil olmak üzere hakkınızdaki bazı verileri şifresiz bir şekilde ele geçirir.

Bazı VPN programlarının Chrome ya da Firefox eklentileri ile HTTPS olmayan web sitelerdeki iletişimlerinizi de güvence altına alabilirsiniz. HTTPS olmayan bir web sitenin URL adresi ‘’http://’’ olarak başlar. ‘’http://’’ olarak başlayan web sitelerin SSL (Secure Socket Layer – Güvenli Soket Katmanı) sertifikası yoktur. Diğer bir deyişle, bu web sitelerde paylaştığınız veri ve bilgileriniz hiçbir şekilde şifrelenmez ve o web sitenin ya da web servisinin sunucularında okunabilir bir şekilde saklanır. ‘’http://’’ olan bir web siteden gerçekleştirdiğiniz alışverişte paylaştığınız kredi kartı bilgileri o web sitenin sunucularında aksi belirtilmedikçe açık bir şekilde saklanır. Bu da kredi kartı bilgileriniz yanlış kişilerin eline geçtiğinde finansal olarak mağdur olmanıza sebep olabilir. Örneğin, VPN Chrome eklentisi kullandığınızda otomatik olarak o web sitenin ‘’https://’’ olan versiyonuna yönlendirebilirsiniz.

VPN programı kullanmaya başlamadan önce VPN programının güvenilir olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Piyasada birçok ücretsiz VPN programı bulunmaktadır. Ücretsiz VPN programları internet bağlantınızı kaydediyor olabilir. Bu da veri ve bilgilerinizin tehlikede olması demektir. Ücretsiz VPN programları bu veri ve bilgilerinizi reklamverenlere ücret karşılığı satarak kazanç sağlıyor olabilir. VPN programı seçerken ücretli olması yararınıza olacaktır. Ayrıca, güvenilir bir VPN programı kesinlikle ‘’Günlük Kaydı Yok’’ şeklinde sunucularında herhangi bir verinizi kaydetmediğini beyan edecektir. Bu sebepten ötürü, ücretsiz VPN programlarından kaçınmanız yararınıza olacaktır.

 

 

 

 

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2019 Serkan DURAN